Många upplever god effekt av kiropraktisk behandling, men precis som vid andra typer av behandling inom hälso- och sjukvård, kan vissa uppleva biverkningar, både milda och i vissa ovanliga fall mer påtagliga. Här går vi igenom vad du kan förvänta dig efter ett kiropraktorbesök och vad som räknas som en normal reaktion.
Vanliga biverkningar
De flesta som får en kiropraktisk behandling upplever inte några större besvär efteråt. Man kan däremot känna sig lite öm eller trött i det behandlade området, vilket är kroppens naturliga svar på att man har gjort en förändring i muskler och leder. Det kan liknas vid träningsvärk, efter att man har börjat röra på sig igen.
Här är några av de vanligaste biverkningarna efter en behandling:
- Ömhet eller stelhet i det område som behandlats. Detta brukar gå över inom ett till två dygn.
- Trötthet eller lite matthet efter behandlingen, som ofta är ett tecken på att kroppen bearbetar förändringen.
- Tillfälligt förvärrad smärta. Ibland kan det göra lite mer ont efter behandlingen, men det är oftast övergående och försvinner efter någon dag.
- Huvudvärk. Vissa upplever spänningshuvudvärk efter behandling, i synnerhet efter nackjusteringar.
Dessa typer av reaktioner är alltså inte farliga och går oftast över av sig själva. Det kan vara bra att vila lite extra, dricka vatten och undvika att anstränga sig hårt samma dag.

Mindre vanliga biverkningar
Ibland kan kroppen reagera lite starkare, särskilt om det är första gången man går till en kiropraktor, eller om man har haft långvariga besvär. Mindre vanliga biverkningar kan till exempel vara:
- Yrsel eller lätt illamående, särskilt efter behandling av nacke.
- Muskelspasmer. Kortvariga ryckningar eller spänningar i musklerna efter behandlingen.
- Små blåmärken i området där man fått mjukdelsbehandling.
Dessa reaktioner är oftast helt ofarliga, men om du är osäker eller upplever att något känns annorlunda än vad du förväntat dig, är det bra att kontakta din kiropraktor.
Är kiropraktik farligt?
Allvarliga biverkningar efter kiropraktisk behandling är mycket sällsynta, särskilt när behandlingen utförs av en legitimerad kiropraktor.
Om man har vissa medicinska tillstånd, som exempelvis en hjärt-kärlsjukdom, kan man behöva anpassa behandlingen eller välja andra metoder. Vid vissa sjukdomstillstånd, som exempelvis cancer, är det vanligt att terapeuten kontaktar läkaren innan start av behandling.
Även gravida kan behandlas med kiropraktik. Teraputen anpassar då behandligen efter patientens förmåga. Exempelvis kan det vara svårt att ligga på mage som gravid och du kan istället få ligga på sidan under en behandling.
Vi är också vana vid att ta emot barn på vår mottagning, ofta med besvär som muskel- och ledvärk. Våra behandlingar anpassas efter barnets behov och förutsättningar, och görs i samråd med föräldrar.
Vad kan jag göra själv efter behandlingen?
Om du känner dig öm eller trött efter besöket kan du hjälpa kroppen att återhämta sig genom att:
- Vila och ta det lugnt resten av dagen.
- Dricka mycket vatten för att stödja kroppens återhämtning.
- Undvika hård träning eller tunga lyft det första dygnet.
- Använda värme, till exempel en värmekudde, om musklerna känns spända.
De flesta som går till kiropraktor upplever inga eller väldigt milda biverkningar. Ömhet, trötthet eller lätt huvudvärk kan förekomma, men brukar gå över inom ett par dagar. Allvarliga biverkningar är mycket ovanliga, särskilt när behandlingen ges av en legitimerad kiropraktor. Men det är alltid en bra idé att prata med din behandlare om du är osäker på vad du kan förvänta dig, eller om du tidigare har reagerat kraftigt på annan behandling.
Vill du veta mer om hur en behandling går till, eller om kiropraktik passar dina besvär? Tveka inte att kontakta oss för rådgivning.