
Här får du en översikt över vad som gäller för högkostnadsskydd och frikort vid kiropraktorbesök, samt information om friskvårdsbidrag.
Vad är högkostnadsskydd?
Högkostnadsskyddet är ett ekonomiskt stöd inom den svenska hälso- och sjukvården som innebär att du som patient inte behöver betala mer än ett visst belopp i patientavgifter under en period på tolv månader. I Region Stockholm är detta belopp 1 150 kronor. När du har betalat en patientavgift som sammanlagt nått upp till denna gräns, så kan du börja använda ett frikort.
Högkostnadsskyddet gäller för besök inom den öppna vården, det vill säga vård som inte kräver inläggning på sjukhus. Det inkluderar bland annat besök hos läkare, sjuksköterska, fysioterapeut (tidigare sjukgymnast), psykolog, arbetsterapeut och vissa kiropraktorer. Det är dock viktigt att veta att inte alla kiropraktorer omfattas av högkostnadsskyddet. För att patientavgiften ska räknas in i ditt högkostnadsskydd behöver vårdgivaren ha ett avtal med Region Stockholm eller någon annan region där du bor.
Vad innebär frikort?
När du har uppnått 1 150 kronor i sammanlagda patientavgifter inom tolv månader kan du börja använda ditt frikort. Detta ger dig rätt till kostnadsfria besök under resten av din 12-månadersperiod, hos de vårdgivare som är anslutna till den offentliga vården. Frikortet gäller hos alla mottagningar som har avtal med regionen, oavsett om det är en offentlig vårdcentral eller en privat klinik. Kortet är personligt och kan inte lånas ut till någon annan.
Frikortet gäller i hela Sverige men bara hos mottagningar som är anslutna till det offentliga högkostnadssystemet. Om du byter region eller flyttar, är det bra att kontrollera att ditt frikort är registrerat i det nationella systemet, annars kan du behöva visa upp det manuellt.
Viktigt att veta om kiropraktorer och regionavtal
Högkostnadsskyddet gäller inte automatiskt hos alla kiropraktorer. Det är enbart de kliniker och mottagningar som har ett formellt avtal med regionen kan erbjuda vård där patientavgiften räknas in i högkostnadsskyddet och där frikort gäller.
INFORUTA: Här kan man skriva: “Vår mottagning har avtal med Region Stockholm, vilket innebär att både högkostnadsskydd och frikort gäller hos oss.” Eller: “Vi är en privat mottagning utan regionavtal. Detta innebär att ett besök hos oss inte omfattas av högkostnadsskydd eller frikort.”
Om du är osäker på om en viss mottagning har avtal med din region kan du kontakta mottagningen direkt eller söka information via 1177.se. Det är alltid bra att ta reda på detta innan du bokar en tid, speciellt om du närmar dig gränsen för frikort.
Kan jag använda friskvårdsbidrag till kiropraktor?
Nej, oftast kan du inte använda friskvårdsbidraget för att betala för kiropraktisk behandling. Anledningen till detta är att kiropraktik, när den utförs av en legitimerad kiropraktor, räknas som hälso- och sjukvård. Friskvårdsbidraget får enligt Skatteverkets regler endast användas till enklare motioner eller förebyggande friskvårdsaktiviteter som inte är sjukvård.
Ibland går det dock att göra vissa undantag, exempelvis om behandlingen är tydligt förebyggande och sker utanför ramen för vård av ett medicinskt tillstånd. Det är dock sällsynt och det kan vara bra att dubbelkolla med din arbetsgivare eller HR-köpare innan du genomför ett köp.
Om du däremot söker kiropraktorbehandling på grund av exempelvis rygg- eller nackbesvär, och behandlingen journalförs som hälso- och sjukvård, så gäller inte friskvårdsbidraget.
Du som företagare kan läsa mer information på skatteverketshemsida genom att klicka här.
För dig som är privatpersoner hittar du mer information på skatteverkets hemsida här.
Vad som gäller vid kiropraktorbesök
Högkostnadsskyddet och frikortet är viktiga delar av den svenska vårdmodellen och gäller även vid kiropraktik, men bara om kiropraktorn är ansluten till regionen. Frikortet gör att du slipper betala mer än 1 150 kronor per 12-månadersperiod i öppenvården. Det är däremot inte möjligt att betala kiropraktisk behandling med friskvårdsbidrag om den klassas som sjukvård. För att vara säker på vad som gäller i just ditt fall, kontakta din mottagning direkt eller se information via 1177.