• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till sidfot

Kiropraktor Stockholm

  • Hem
  • Tjänster
  • Om oss

Kontakt

Vill du göra skillnad i människors vardag? Då kan kiropraktorutbildning vara något för dig!

Funderar du på att utbilda dig till kiropraktor? Här går vi igenom hur kiropraktorutbildningen ser ut i Sverige och vad som gäller om du vill studera utomlands. Vi förklarar också hur du blir legitimerad, vilka krav som ställs och vad du kan förvänta dig av utbildningen.

Papper på ett bord med en plastmodell av en ryggrad.

Kiropraktor utbildning innebär en lång och gedigen utbildning med fokus på människans kropp, hälsa och funktion. Medan många känner till att kiropraktorer arbetar manuellt med muskler och leder, så vet kanske inte lika många hur omfattande utbildningen faktiskt är. Det krävs både teoretiska och praktiska kunskaper inom bland annat anatomi, fysiologi, neurologi, sjukdomslära, biomekanik och diagnostik.

Hur blir man kiropraktor?

Kiropraktor är ett legitimerat yrke i Sverige, vilket innebär att man måste ha en godkänd kiropraktorutbildning och uppfylla de krav som ställs av Socialstyrelsen. För att du ska kunna få arbeta som kiropraktor med legitimation krävs det att du har genomgått en femårig utbildning och därefter ett års praktisk tjänstgöring som även kallas AT-tjänstgöring. 

I dagsläget finns det två skolor i Sverige som erbjuder kiropraktorutbildning på heltid, Skandinaviska Kiropraktorhögskolan i Solna och Kiropraktor akademin i Stockholm. Det är även vanligt för många att utbilda sig till kiropraktor utomlands, som i Storbritannien eller Danmark. 

Utbildningen omfattar både teoretiska och praktiska moment. Det handlar om anatomi, fysiologi, neurologi, sjukdomslära och kiropraktisk behandling. Under senare delen av utbildningen ingår även klinisk praktik, vilket innebär att studenter behandlar patienter under handledning.

Vad innehåller utbildningen?

Utbildningen till kiropraktor är bred och djupgående. Första åren läggs stor vikt vid att förstå människokroppens uppbyggnad och funktion, med ämnen som anatomi, fysiologi och biomekanik. Man läser också om nervsystemet, inre organ, och sjukdomslära, för att kunna särskilja när en patient har besvär som bör behandlas av andra delar av sjukvården.

Senare i utbildningen fokuserar man mer på kliniska färdigheter. Det innebär att studenterna lär sig att undersöka patienter, ställa diagnoser och utföra manuella behandlingar på ett säkert och effektivt sätt. Man får även kunskap om rehabilitering, träning, ergonomi och hur man ger råd för att förebygga återkommande besvär.

Många utbildningar har egna studentkliniker, där man under handledning möter riktiga patienter som en del av utbildningen. Det ger viktig erfarenhet inför den kommande praktiken efter examen.

Vad är AT-tjänstgöring?

Efter den femåriga utbildningen behöver man i Sverige göra ett års praktisk tjänstgöring, en AT-tjänst, innan man får sin legitimation. Under detta år arbetar man under handledning på en godkänd klinik. Det ger möjlighet att utveckla sina färdigheter i verkliga situationer, samtidigt som man har stöd av en erfaren kiropraktor.

När AT-året är slutfört och godkänt skickas en ansökan om legitimation in till Socialstyrelsen. Efter godkännande får man sin svenska legitimation och kan arbeta självständigt som kiropraktor.

Vad skiljer en legitimerad kiropraktor från en icke legitimerad?

En legitimerad kiropraktor har en lång, internationellt godkänd utbildning som täcker in både det medicinska och det manuella. Det gör att kiropraktorn har en stark grund att stå på när det gäller att bedöma, diagnostisera och behandla patienter.

Legitimationen från Socialstyrelsen innebär också ett ansvar. Man arbetar då inom hälso- och sjukvård, följer patientsäkerhetslagen och har skyldighet att föra journal, rapportera avvikelser och följa upp behandlingsresultat. Om mottagningen har avtal med regionen innebär det även att man omfattas av högkostnadsskydd och frikort.

Kiropraktor med patient

Kiropraktorutbildningen är lång, krävande och omfattande, men även väldigt givande för dig som vill arbeta med människors hälsa på djupet. Med både teoretisk och praktisk kunskap inom medicin, manuell behandling och patientbemötande får kiropraktorer en unik kompetens att arbeta med smärta, funktion och rehabilitering. När man efter sex års utbildning står med sin legitimation i handen, är det starten på ett yrkesliv där man varje dag får hjälpa människor till en bättre vardag.

Arkiverad under: Kiropraktik

Boka besök hos oss genom att fylla i detta formulär!

Vi är glada att du har hittat hit och att du funderar på att vända dig till oss för din kiropraktorbehandling. Vi brinner för att hjälpa människor att uppnå optimal hälsa och välmående genom kiropraktik, och vi ser fram emot att lära oss mer om dina behov och önskemål.

Hos oss på Kiropraktor Stockholm förstår vi att varje patient är unik, och vi skräddarsyr därför våra behandlingsplaner för att passa just dina individuella behov. Vi vill ge dig den bästa möjliga upplevelsen och de bästa möjliga resultaten, och för att kunna göra det behöver vi lite information från dig.

För att vi ska kunna ge dig en exakt bedömning och en individuell behandlingsplan, ber vi dig att besvara följande frågor:

  1. Vad är din smärta eller besvär?
  2. Var sitter smärtan?
  3. Hur länge har du haft smärtan?
  4. Vad gör smärtan värre eller bättre?
  5. Har du haft några tidigare skador eller problem i området?
  6. Tar du några mediciner?
  7. Har du några andra medicinska tillstånd?

Du kan besvara frågorna i detta forumtrådsvar, eller så kan du skicka ett privat meddelande till oss. Vi kommer att kontakta dig så snart vi har granskat din information.

Hör av dig!

Footer

Kiropraktor Stockholm

Hör av dig för ett besök hos oss!

Telefon: 08-700 32 54 10
E-post: info@kiropraktor-stockholm.se

Om oss

På vår kiropraktorklinik brinner vi för att hjälpa dig att uppnå optimal hälsa och välmående. Vi är ett team av erfarna kiropraktorer med en passion för att förbättra livskvaliteten hos våra patienter. Med lång  erfarenhet och bred kunskap erbjuder vi personliga och individuella behandlingsplaner som är skräddarsydda för att möta dina specifika behov.

Kliniker

  • Kiropraktor Stockholm

Kiropraktorvård

  • Hur kan du behandla din nackspärr? 
  • Vill du göra skillnad i människors vardag? Då kan kiropraktorutbildning vara något för dig!
  • Ryggont – en vardagsplåga som påverkar livskvaliteten
  • Biverkningar efter kiropraktor – Har kiropraktik biverkningar?
  • Kiropraktor: högkostnadsskydd och frikort

Copyright © 2025 · Kiropraktor Stockholm

Cookies are used for ads personalisation. More info here: Google’s Privacy & Terms siteAcceptDenyRead our policy