Nackspärr kan plötsligt komma och känns som ett lås, där nacken hindras från att röra på sig. Det är nackens motsvarighet till ryggskott och en av de vanligaste anledningarna patienter söker sig till vår mottagning. I den här artikeln går vi igenom symptom, orsaker och hur du kan förebygga samt behandla nackspärr.
Vad är egentligen nackspärr?
Nackspärr är ett tillstånd där nacken plötsligt låser sig vilket gör det svårt att vrida på huvudet. Det känns ofta som att det hugger till eller drar till i nacken och många beskriver det som att de har vaknat med det efter att ha sovit i en konstig ställning. Det kan också komma efter en snabb rörelse eller en längre tids statisk belastning, till exempel efter att ha suttit framför datorn en hel dag med dålig hållning.

Symtom vid nackspärr
Det som är typiskt för nackspärr är en plötslig stelhet och smärta i nacken. Du kan få svårt att vrida huvudet åt ena sidan och det kan kännas som att nacken har låst sig. Ibland strålar smärtan upp mot bakhuvudet eller ner mellan skulderbladen. Vissa känner sig ömma och spända i nacken och det kan även göra ont att svälja eller gäspa beroende på vilka muskler som är påverkade.
Varför får man nackspärr?
Nackspärr kan bero på flera saker. Ibland handlar det om att en led i nacken fastnat i ett visst läge, vilket gör att musklerna runt omkring krampar för att skydda området. Andra gånger är det muskulärt och beror på spänningar eller överbelastning. Många som får nackspärr har haft en långvarig anspänning i nacken eller axlarna och till slut säger kroppen ifrån. Kyla, stress eller plötsliga rörelser kan också vara bidragande orsaker bakom nackspärren.
Hur behandlar man nackspärr?
Nackspärr går över av sig själv, men ibland kan det ta sin tid. Många söker sig till en kiropraktor för att få lindring och snabba på processen. En behandling kan till exempel bestå av mjukdelsbehandling, ledmobilisering eller justering beroende på vad som orsakar besvären. Behandlingen syftar till att minska smärtan, förbättra rörligheten och få musklerna att slappna av.
Ibland kan du också få med dig övningar hem för att bibehålla effekten av behandlingen. Det kan handla om rörlighetsövningar, stretch eller träning som stärker musklerna runt nacken och axlarna. Sådan träning hjälper till att minska risken för att nackspärr kommer tillbaka.
När ska jag söka vård?
De flesta fall av nackspärr går över av sig själv inom några dagar, men om besvären inte ger med sig, om du får domningar ut i armarna eller om du har mycket ont och känner dig allmänt påverkad är det bra att söka hjälp. Det gäller också om du ofta får nackspärr eller om stelheten börjar påverka din vardag.
Vad kan jag göra själv?
Värme kan hjälpa musklerna att slappna av, så en värmekudde eller dusch kan lindra. Undvik att sitta stilla för länge men rör inte nacken för kraftigt eller snabbt. Försök att hålla igång kroppen på ett mjukt sätt. Ta korta promenader eller gör enkla rörelser för axlar och skuldror i takt med att smärtan minskar.
Att förebygga nackspärr
Att jobba med hållning och ergonomi är ett bra sätt att förebygga återkommande nackspärr. Se över hur du sitter vid datorn, använd bra stöd för rygg och armar och ta regelbundna pauser. Du kan också ha nytta av att träna styrka och rörlighet i nacke, axlar och övre rygg för att minska belastningen i området.
Nackspärr kan vara både smärtsamt och begränsande, men med rätt behandling går det oftast över snabbt. Om du får det ofta eller om det inte släpper är du välkommen att höra av dig till oss, så hjälper vi dig att förstå förstå orsaken och hitta rätt väg till återhämtning.