• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till sidfot

Kiropraktor Stockholm

  • Hem
  • Tjänster
  • Om oss

Kontakt

Vad är det för skillnad på naprapat, kiropraktor och fysioteraput?

Gemensamt för naprapater, kiropraktorer och fysioterapeuter är att de alla arbetar med att lindra smärta från muskler och skelett, samt förbättra kroppens funktion. Skillnaderna ligger i behandlingsmetoder, fokusområden och utbildning. Vi möter patienter med olika behov på vår mottagning och det är inte ovanligt att dessa professioner samverkar för att kunna uppnå bästa resultat. Det är också viktigt att understryka att det inte finns någon exakt uppdelning av de olika yrkena, eftersom varje behandling är individanpassad.

En bild på händer som utför massage på en rygg

Naprapati

Naprapater behandlar smärta i muskler och leder, med särskilt fokus på rygg, nacke och axlar. Ordet “naprapati” betyder “att korrigera orsaken till lidande” och härstammar från tjeckiska och latin. Naprapater arbetar manuellt, det vill säga med händerna, och använder tekniker som massage, muskeltöjning, triggerpunktsbehandling och ledmobilisering.

Naprapatin bygger på en helhetssyn, där man analyserar hur hela kroppen samverkar. Förutom behandling ger naprapaten ofta träningsövningar och ergonomiska råd. Syftet är att lindra smärta, återställa rörligheten och förebygga återkommande besvär.
För att bli naprapat behöver man gå en 4-årig lång utbildning som i Sverige ges vid Naprapathögskolan i Stockholm. Utbildningen kombinerar medicinska grundämnen och praktik i manuell behandling. Därefter avslutas den med ett praktiskt tjänstgöringsår för att legitimation ska kunna utfärdas av Socialstyrelsen.

Kiropraktik

Kiropraktorer arbetar med att förbättra samspelet mellan ryggrad, leder och nervsystem. Behandlingen sker manuellt och innefattar justeringar och ledmanipulation för att återställa rörlighet, minska smärta och stödja kroppens egen läkningsförmåga. Även kiropraktorer utför ibland mjukdelsbehandlingar, som exempelvis massage. 

Vanliga besvär som behandlas är ryggskott, nackspärr, ischias och huvudvärk. Kiropraktorer kan också ge råd om träning och livsstil. Behandlingen är individanpassad och kan se olika ut beroende på behov.

För att bli legitimerad kiropraktor i Sverige krävs en 5-årig universitetsutbildning vid en godkänd internationell kiropraktorhögskola, exempelvis i Storbritannien eller Danmark. Efter utbildningen krävs ett års praktisk tjänstgöring i Sverige innan man kan få svensk legitimation från Socialstyrelsen.

Fysioterapi

Sedan år 2014 heter det fysioterapeut istället för sjukgymnast i Sverige. Det är alltså samma yrke, men yrkestiteln har ändrats. Fysioteraputers fokusområde är på rörelse och funktion, likt naprapaten och kiropraktorn. Historiskt sett har fysioterapeuter riktat in sig mer på rehabilitering och behandlar besvär efter skador, operationer eller långvariga smärttillstånd, men de arbetar också inom exempelvis neurologi, andning och hjärtrehabilitering. Vissa fysioterapeuter använder också manuell behandling, massage eller smärtlindring med TENS eller akupunktur. 

Fysioterapeut är en 3-årig universitetsutbildning i Sverige och ges på flera lärosäten. Efter examen ansöker man om legitimation från Socialstyrelsen. Utbildningen innehåller både teoretisk kunskap och praktisk klinisk träning.

Vilken terapeut ska du gå till? 

Valet mellan fysioteraput, kiropraktorer eller naprapat beror på dina behov, besvär och vad du själv föredrar i behandling. Alla tre yrken arbetar med kroppen och har legitimation, men deras utbildningar, metoder och fokus kan skilja sig åt. Naprapater och kiropraktorer arbetar främst manuellt med muskler och leder, medan fysioterapeuter ofta använder träning och rörelse som behandling. 

Kiropraktor som hjälper patient med vikter

Ibland kan en kombination av behandlingar vara det mest effektiva. Det kan exempelvis börja med manuell behandling för att lindra akut smärta, följt av fysioterapi för att bygga upp styrka och förebygga återfall.

I slutändan handlar det om vad du själv upplever fungerar bäst för dig. Många patienter väljer terapeut utifrån tidigare erfarenheter eller rekommendationer. Oavsett vem du vänder dig till, är det viktigaste att du får en professionell och individanpassad behandling som utgår från dina behov och mål.

Arkiverad under: Kiropraktik

Boka besök hos oss genom att fylla i detta formulär!

Vi är glada att du har hittat hit och att du funderar på att vända dig till oss för din kiropraktorbehandling. Vi brinner för att hjälpa människor att uppnå optimal hälsa och välmående genom kiropraktik, och vi ser fram emot att lära oss mer om dina behov och önskemål.

Hos oss på Kiropraktor Stockholm förstår vi att varje patient är unik, och vi skräddarsyr därför våra behandlingsplaner för att passa just dina individuella behov. Vi vill ge dig den bästa möjliga upplevelsen och de bästa möjliga resultaten, och för att kunna göra det behöver vi lite information från dig.

För att vi ska kunna ge dig en exakt bedömning och en individuell behandlingsplan, ber vi dig att besvara följande frågor:

  1. Vad är din smärta eller besvär?
  2. Var sitter smärtan?
  3. Hur länge har du haft smärtan?
  4. Vad gör smärtan värre eller bättre?
  5. Har du haft några tidigare skador eller problem i området?
  6. Tar du några mediciner?
  7. Har du några andra medicinska tillstånd?

Du kan besvara frågorna i detta forumtrådsvar, eller så kan du skicka ett privat meddelande till oss. Vi kommer att kontakta dig så snart vi har granskat din information.

Hör av dig!

Footer

Kiropraktor Stockholm

Hör av dig för ett besök hos oss!

Telefon: 08-700 32 54 10
E-post: info@kiropraktor-stockholm.se

Om oss

På vår kiropraktorklinik brinner vi för att hjälpa dig att uppnå optimal hälsa och välmående. Vi är ett team av erfarna kiropraktorer med en passion för att förbättra livskvaliteten hos våra patienter. Med lång  erfarenhet och bred kunskap erbjuder vi personliga och individuella behandlingsplaner som är skräddarsydda för att möta dina specifika behov.

Kliniker

  • Kiropraktor Stockholm

Kiropraktorvård

  • Hur kan du behandla din nackspärr? 
  • Vill du göra skillnad i människors vardag? Då kan kiropraktorutbildning vara något för dig!
  • Ryggont – en vardagsplåga som påverkar livskvaliteten
  • Biverkningar efter kiropraktor – Har kiropraktik biverkningar?
  • Kiropraktor: högkostnadsskydd och frikort

Copyright © 2025 · Kiropraktor Stockholm

Cookies are used for ads personalisation. More info here: Google’s Privacy & Terms siteAcceptDenyRead our policy